Ο Δίας (Ύμνος στον Ψηλορείτη)

Ο Δίας, η κεφαλή των θεών, γεννήθηκε σε ταραγμένα χρόνια. Η γέννησή του σηματοδοτεί την εποχή της 3ης δυναστείας. Μα, για να φτάσει να την δημιουργήσει έπρεπε πρώτα να επιζήσει από έναν πατέρα (Κρόνο) που δεν ήθελε να πάθει όσα έκανε στον δικό του πατέρα (Ουρανό). Όπως η Γαία βοήθησε τον Κρόνο, έτσι κι η Ρέα έκανε το ίδιο με το δικό της παιδί.

Ο Δίας μεγάλωσε στο σπήλαιο "Ιδαίον Άντρον" (σήμερα ονομάζεται "Σπηλιάρα") του Ψηλορείτη, στην Κρήτη. (Υπάρχουν κι άλλες περιοχές που τον "διεκδικούν" μα τούτη συγκεντρώνει τις περισσό- τερες αναφορές.)

Η Αμάλθεια, η Γαία (Ησίοδος), οι Νύμφες Αδράστεια και Ίδη (Απολλόδωρος) ή οι Πλειάδες (Αθηναίος) αναθρέψαν το θεϊκό βρέφος ενώ οι Κουρήτες ανέλαβαν την προστασία του, όχι τόσο από τα στοιχειά της φύσης όσο από τον τύραννο Κρόνο. Ο Δίας μεγάλωσε, ξεκίνησε πόλεμο (Τιτανομαχία) και τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. (Μμμμ, είναι; Δεν είμαι και τόσο σίγουρος!)

Μερικές χιλιάδες χρόνια μετά, η παρουσία του Διός εξακολουθεί να "σφραγίζει" τον ιερό χώρο κι η σκιά του να πλανάται στο σπήλαιο και στο βουνό της πρώτης του κατοικίας. Εμπνέει λαϊκούς μύθους, τοπικούς χορούς και καλλιτέχνες. Ο Αντώνης Ξυλούρης (κατά κόσμον Ψαραντώνης) κυκλοφορεί το 1999 μ.α.χ.χ. τον δίσκο "ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΔΡΟΝ". Πως θα μπορούσε να λείπει τραγούδι για τον Δία;

ΥΓ.1 Θα έβγαινα εκτός θέματος εάν αναφερόμουν στην δική μου εκδοχή των τεσσάρων δυναστειών σε συνδυασμό με τις φάσεις εξέλιξης του σύμπαντος. Ίσως κάποια στιγμή το κάνω.

ΥΓ.2 Ο Ψαραντώνης (αδερφός του αηδονιού Νίκου Ξυλούρη, για όσους δεν το γνωρίζουν) είναι ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες της Ελληνικής κουλτούρας. Τ' ότι αργήσαμε να τον "μάθουμε", εν αντιθέσει με την αναγνωρισιμότητά του στο εξωτερικό, δεν μας τιμά καθόλου...

ΥΓ.3 Η φωτογραφία απεικονίζει το άγαλμα του Δία που βρίσκεται στο μουσείο Ερμιτάζ.